Přidružené alergie

Intolerance laktózy není žádná alergie a žádná nemoc!

Strava bez laktózy a mléka člověka s laktózovou intolerancí nepředstavuje žádnou dietu nemocného, ale zdravý způsob stravování, který by prospěl všem lidem

Problémem není intolerance laktózy ( dále jen LI), ale to že se v naší společnosti vůbec a nadměrněmnoho konzumují mléčné výrobky a že se do mnoha potravin přidává skrytý mléčný cukr.

Problém vzniká až tehdy, když LI není rozpoznána, dotyčný s LI trpí potížemi a z těchto obtíží se za delší čas skutečněmohou vyvinout nemoci.

To znamená: LI je nutné rozpoznat, stravu upravit a tělo zbavit jedů a stabilizovat.

Strava bez laktózy a mléka člověka s LI nepředstavuje žádnou dietu nemocného, ale zdravý způsob stravování, který by prospěl všem lidem.

Co je laktóza

Laktóza je mléčný cukr, uhlohydrát, disacharid, tedy dvojitý cukr, sestávající z glukózy a galaktózy . Mléčný cukr je přirozeně obsažen ve všech druzích mléka.

Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovaném v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky glukózu a galaktózu a tyto mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří nebo jen nedostatečně, dostává se laktóza nerozložena nebo jen částečně rozložena do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže.

Laktóza v mateřském mléce slouží kojencům k tvorbě nervových buněk především pro rychle rostoucí mozek. Proto obsahuje mateřské mléko velké množství laktózy na rozdíl od kravského pro telata, která potřebují více minerálů pro stavbu kostry.

Ve výrobcích z kysaného mléka jako jsou jogurt nebo tvaroh je obsaženo méně laktózy, protože už byla odbourána bakteriemi.

Co je intolerance laktózy?

Při menší produkci laktázy se dostane nerozštěpená laktóza do hlubších záhybů střeva, které jsou osídleny bakteriemi. Zde probíhá bakteriální rozklad na mléčnou kyselinu, octovou kyselinu, oxid uhličitý, metan a vodík.

Schopností laktózy vázat vodu stoupá osmotický tlak a voda "teče do střeva". Současné tvoření kyselin podporuje pohyb střeva, následkem jsou nadýmání a průjem. Vzniklé plyny nadýmají břišní prostor a způsobují vedle nadýmání a také tlakové bolesti. Tyto plyny mohou proniknout stěnou střeva a dostat se do krve. Nadto způsobuje velké množství laktózy nárůst kolibakterií v tlustém střevě.

Již 400 př.n.l. popisuje Hippokrates bolestivé reakce v žaludku a střevě po požití mléka a sýru. Protože se u LI nejedná o žádnou alergii, tedy se v těle nevytváří žádné protilátky, nýbrž se jedná o nedostatek enzymů, hovoří se o špatné snášenlivost nebo intoleranci.

Zatěžováním střeva se však z intolerance může vyvinout alergie. Jako následek narušené střevní flóry se mohou střevní sliznice stát propustnými a nemohou již plnit funkci bariéry. Nestrávené zbytky jídel, např. molekuly bílkovin mohou proniknout střevní stěnou a tak se dostat do krve a do orgánů. Tam působí toxicky a jsou příčinou četných obtíží a nemocí.

Jak se laktózová intolerance projevuje?

Nejprve samozřejmě v oblasti žaludeku a střev:

Bolest břicha, pocit plnosti, zvuky v žaludku, nafouklé břicho, břicho citlivé na tlak, pálení žáhy, říhání, tlak v žaludku, zvracení (zvlášť u dětí), nadýmání, průjem, zácpa, bolesti v podbřišku, střevní bolesti, koliky

Mimoto se objevují vedlejší účinky jako:

Suché sliznice (oči, ústa, krk), bolesti krku, mastná nebo suchá pleť a vlasy, nepříjemná chuť v ústech, zápach z úst, potažený jazyk, pach potu, bolesti hlavy/migréna, poruchy stravování, záchvaty náhlého hladu

Po delší době se většinou přidávají:

Nedostatkové jevy, infekční náchylnost (nachlazení, záněty, plísně, bradavice), bolesti kloubů, stavy vyčerpání a všeobecná zemdlenost, poruchy spánku nebo nedostatečný spánek

Silné nadýmání a neustálé zácpy mohou přinášet:

Srdeční obtíže, bolesti plic (dýchací obtíže), hemeroidy

Psychické obtíže jako:

Snížená schopnost učení a koncentrace, introverze, hyperaktivita, neklid, deprese, podrážděnost, agresivita, výkyvy nálad, nedostatek motivace

Kdo je postižený laktózovou intolerancí?

Beta-glukozidáza ve střevní stěně vznikají normálně ve 2. fetálním týdnu, jejich aktivita je však až do 28. týdne nízká. Teprve při narození dosáhne aktivita laktázy svého vrcholu, přičemž nedonošené děti trpí přechodným nedostatkem laktázy. V několika málo případech je nedostatek laktázy vrozený, takže tito kojenci nesnášejí ani mateřské mléko (kongenitální nedostatek laktázy). Aktivita laktázy zůstává po přirozeně danou dobu kojení vysoká a klesá nejpozději od 2. roku života, protože nejpozději v této době se má strava změnit.

Obecně klesá produkce s přibývajícím věkem (primární nedostatek laktázy), takže dospělý člověk má již pouze 1/10 aktivity laktázy kojence a asi 70% Evropanů ve věku 60 let už laktózu vůbec nestráví. Obtíže se dostaví většinou až při silném úbytku popř. celkovém nedostatku tohoto enzymu. To znamená, že nedostatek laktázy je geneticky daný a sice u mužůi žen ve stejné míře.

Přechodné nebo také úplné zastavení produkce laktázy (sekundární nedostatek laktázy) může být rovněž vyvolán střevním onemocněním nebo poškozením. V takovém případě může po léčení produkce laktázy opět nastat.

O častosti výskytu intolerance na laktózu existuje mnoho různých číselných údajů. Lze vycházet z toho, že 15-25% obyvatel severní Evropy je postiženo LI. V jižních zemích je to 40-70%, v Asii a Africe přes 95%. Tedy je 75-80% světové populace intolerantní na laktózu.

Tyto čísla poukazují na to, že lidé se světlou pletí laktózu lépe snáší než lidé s tmavou pletí. Protože laktóza stejně jako vitamín D zvyšuje resorpci vápníku ve střevě, může laktóza tedy také při malém slunečním záření, tzn. v důsledku malé produkce vitamínu D chránit před křivicí a osteomalacií (měknutí kostí). Odborníci v genetice proto předpokládají, že se lidé s tolerancí laktózy evolučně prosadili v oblastech s menším UV zářením, protože měli větší šance na přežití. Vědci vychází také z toho, že před 10.000 lety, tedy před tím než člověk díky chovu domácích zvířat mohl konzumovat mléko jiného druhu, byli všichni lidé intolerantní na laktózu.

Tendence k LI stoupla obzvláštěv posledních letech, přičemž příčiny nejsou zcela jednoznačně vysvětleny. Na jedné straně se v naší společnosti konzumuje tolik mléčných produktů jako nikdy předtím, na druhé straně se skoro do všech hotových potravin přidává skrytý mléčný cukr. K tomu přistupuje zatížení těchto a všech potravin chemikáliemi díky masivní průmyslové produkci. Současně obecně vzrost počet alergií a špatné snášenlivosti; lze těžko stanovit, zda toto souvisí se stále větším znečištěním našeho životního prostředí, větší osvětou a lékařskou pozorností nebo zcitlivěním člověka v této oblasti.

Výrobky pro určené pro pacienty s laktózovou intolerancí si můžete objednat v zásilkovém obchodě na těchto webových stránkách - klikněte ZDE

 

Datum vystavení: 4.9.2006

Další podobné články

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace