Poradna

PORADNA : Obsáhlý dotaz

12.4.2006 15:47:55 : Otázka (2) : Andrea

Dobrý den, můžu se zeptat, já můžu z čajů pouze zelený a jsem celiačka, můžu tedy zelený čaj Picwik? Další moje otázka je, když bych jednou chtěla mít dítě, jestli to nebude problém, protože mám k tomu ještě nějáké potravinové alergie, inhalační a astma středně těžké, dále dráždivý tračník. A poslední otázka, i když držím sice prvně zatím týden bezlepkovou dietu, pořád mám divné stavy, motání až na omdlení, teď na jaře s těmi stavy i ztížené dýchání, čím to je? Dříve, když ještě nevěděli mojí diagnózu, se mi často dělalo špatně, párkrát jsem dokonce zkolabovala, se strašnými průjmy a bolesti břicha, ale já nevím, ale můžu takhle reagovat i z těch alergií na potraviny? Nebo je to jenom celiakie či dráždivý tračník? Jsem zmatená...


28.9.2004 : Otázka (1) : Marcela

1) jaký máte prosím názor na v ČR povolených 10 mg gliadinu/100 g sušiny v bezlepkových výrobcích? Je možné, že to tělu škodí?

2) U dítěte je možné při neléčené celiakii že se vyvine leukémie?

3) Jak a kde mohu koupit nebo si vyrobit mouku, která nebude obsahovat žádný lepek, tedy ani povolenou hranici max 10 mg gliadinu? Může se kontaminovat zrno např. rýže nebo pohanky pokud je skladováno se zrnem pšenice? Nebo k tomu může dojít pouze u rozemletí zrn???????!!!!!!!

4) Jak se získává z brambor škrob. Mohu to takto udělat i doma? Může dojít u bramborového škrobu při výrobě ke kontaminaci u výrobce? Neviděla jsem žádné hodnoty atestu tedy kolik mg přítomnost gliadinu.

5) jaký je rozdíl mezi glutenem a gliadinem?

6) Má nějaký vliv dostatečná hydratace na léčbu celiakie? 7) Dá se někde sehnat mouka, která nebude obsahovat žádný lepek, tedy ani tu povolenou hranici? 8) Jaký máte názor na enzym, který je už údajně na světě, ale ještě není odzkoušen. Já osobně mám také alergii na mlék ...



 

16.4.2006 8:58:41 : Odpověď (2) : dr. Kulhánek, Iva Bušinová

Vážená paní Andreo,
k Vašim zdravotním problémům a obavám.
1/ Co se týče plodnosti a těhotenství u pacientek s celiakií, tak o tomto bylo již dříve psáno na těchto stránkách (jinak více od doc.MUDr. Dvořáka, CSc. na setkání celiaků v Jeseníkách).
2/ Nedomnívám se, že by potravinová alergie, inhalační asthma a dráždivý račník měly činit problémy s Vaším otěhotněním - neznám samozřejmě Vaše nálezy z vyšetření.
3/ Přechod na bezlepkovou dietu může být u některých u celiaků přechodně spojen naopak s určitým dyskomfortem a obtížemi, které však většinou spontánně odeznívají. Každá změna je stres a organismus na to nějak reaguje, někdo více, někdo méně, všichni jsme jinak vnímaví. Na druhé straně Vámi udávané potíže nemusejí míti vůbec souvislost s celiakií a bezlepkovodu dietou.

S pozdravem
dr. Kulhánek, Nemocnice Milosrdných bratří, Brno


Andreo,
k Vaší otázce na vhodnost čaje Picwik pro bezlepkovou dietu. Všechny čaje, tedy i čaj zelený, jsou bezlepkové a celiaci je mohou bez obav pít. Stejné je to i u kávy.
K odpovědi dr. Kulhánka bych ráda připojila osobní zkušenost s nástupem zlepšení zdravotního stavu po diagnostikování celiakie a nasazení bezlepkové diety. U mého syna se ve 3 letech díky nediagnostikované celiakii zastavil tělesný růst. Trvalo téměř 2 roky, než začal pořádně růst! Nedávno oslavil 8 narozeniny a už je vše OK. Počkejte 1 až 2 měsíce a uvidíte, že Vám bude lépe.
S pozdravem
Iva Bušinová, Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu


28.9.2004 : Odpověď (1) : MUDr. Utěšený

 Dotaz: 1) jaký máte prosím názor na v ČR povolených 10 mg gliadinu/100 g
 sušiny v bezlepkových výrobcích? Je možné, že to tělu škodí?

Je to doporučená norma podle mezinárodního Codex alimentarius a neexistuje odborná lékařská studie,  která by potvrdila in vivo (u člověka) nepříznivý vliv na vývoj choroby.


2) U dítěte je možné při neléčené celiakii že se vyvine leukémie?

Nádorové onemocnění jsou komplikací dlouhodobě neléčené celikální sprue. Jedná se ale většinou o nádory zažívacího traktu. Diskutovalo se i o možném vlivu na M.Hodgkin - jeden z typů leukémie, ale ne tak běžný u dětí. Vliv nebyl jednoznačně opakovaně prokázán.

 


 5) Jjaký je rozdíl mezi glutenem a gliadinem?
   Gluten je bílkovina obilovin (jeden z druhů prolaminů) ze kterého štěpením enzymy (například trypsin) vzniká toxický gliadin (je ho několik druhů a největší toxicita byla prokázána jen u jednoho)

 

 6) Má nějaký vliv dostatečná hydratace na léčbu celiakie?

Nerozumím co myslíte pojmem dostatečná hydratace. T.j. dostatek tekutin ve stravě nebo v těle ? Ve spojení hydratace a léčba autoimunit nebo celikální sprue nebyla od roku 1960 publikována žádná práce podle database Medline - Pubmed, která eviduje všechny renomované světové odborné časopisy. Asi je to trochu alternativní úkrok vedle. Nevím ani jak by jste si dostatečnou hydrataci jako zpúsob léčby představovala ? Pitný režim atd..?

 


 8) Jaký máte názor na enzym, který je už údajně na světě, ale ještě není
 odzkoušen. Já osobně mám také alergii na mléko a vyzkoušela jsem již enzym,
 u kterého je možno konzumovat mléko bez vedlejších příznaků. A skutečně
 funguje. Je zatím drahý, ale vynikající. Můžeme se něčeho podobného dočkat i u celiakie?


Ten enzym skutečně existuje. Je zatím v klinických testech. Jmenuje se endopeptidasa, nachází se v buňce tenkého střeva, není tedy typickým trávicích enzymem jako je například trypsin (preparát Wobenzym) který se vyplavuje slinivkou břišní do střevního obsahu. Trypsin a jemu podobné totiž gluten štěpí právě na gliadin a tím chorobu zhoršují. Endopeptidasa štěpí gliadin na méně (ale ne zcela netoxické) části a chorobu léčí. Problém je v jeho podání,  protože se jedná o látku,  která působí uvnitř buňky a mimo ni je likvidován. Takže experimenty jsou zatím jen na zvířatech a je ještě dlouhá cesta k aplikaci u člověka a nebude to asi moc jednoduché. Ale některé "firmy" už jej vesele inzerují,  pokud ovšem vyloženě nepreferují trypsin který ŠKODÍ. S tím mlékem je to asi trochu popletené. Existuje velmi jednoduchý enzym laktáza, který štěpí cukr laktozu (mléčný cukr) a ten se podává lidem kteří mají sníženou aktivitu laktázy ve střevě i z důvodu,  že je jejich střevní buňka drážděna nějakou jinou chorobou (například celikální sprue!!) anebo má člověk vrozenou nedostatečnost tohoto enzymu. Nerozštěpený cukr na sebe "natáhne" vodu a vyvolá vodový průjem. Z alergií to nemá společného vůbec nic,  protože alergie je způsobena mléčnými bílkovinami, kterých je několik typů (kasein, betalaktglobulin, alfalaktalbumin) a ty není možné úspěšně štěpit u alergiků žádným způsobem až na tak malé části,  které nejsou účinné. Protože bílkovina má několik tisíc aminokyseli a enzymy je mohou naštěpit nanejvýše na několk desítek. A bílkovina která vyvolá reakci u alergika je tzv hapten, t.j. složenina z několika aminokyselin. Ale i tady funguje reklama úspěšně.

Cesta u celikální sprue asi povede spíše k výrobě obilovin s vysokomolekulárními gluteny (prolaminy) t.j. s tak velkými molekulami,  které se nemohou naštěpit na gliadin. A cestou tzv "očkování" t.j. změnou typu obranné reakce proti gliadinu pro celiaky.

 

 9) Kdy výhledově bude zřejmé, jaké množství lepku organismu škodí?
Ale to z opakovaných studií je známo. Testy, včetně zdravých dobrovolníků těžkých celiakií stupně Marsh 3c, zjistily opakovaně a na více pracovištích,  že dávka pod 40 nevyvolává změny na střevní sliznici ani nezvyšuje hladiny protilátek. Pokud budete mít zájem,  můžeme je v originálním znění vystavit na těchto stránkách. Byly to studie renomované na více pracovištích s nezpochybnitelnou úrovní. Přsto se norma raději zpřísnila na 20 mg.


Dobrý den pani Marcelo, svoje odpovědi jsem vložil s dovolením pod otázky, protože dotaz je velmi obsáhlý. Jinak na některé odpovídat nebudu a předám je nejrenomovanějšímu specialistovi na gluten v potravinách t.j. ing Gabrovská z Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Jedná se ojedinělé expertní pracoviště v České republice, supervizora testů na gluten v potravinách,  používajícího nejmodernější metody stanovení. A hlavně dlouhodobého a stálého člena jediné mezinárodní odborné společnosti pro určování toxicity prolaminů. Takže jistě Vám dotaz zodpoví bez jakékoliv pochybnosti o správné odpovědi, na "světové" úrovni. A ještě prosbu. Mohla by jste pro příště  používat jen jeden dotaz v odstavci,  pokud dotazy číslujete ?

 

S pozdraven MUDr. Utěšený



 

kategorie: Poradna
Komentáře k článku
:
:
:
USQRK:
Od: jana
Datum: 13.7.2014 9:21:54
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Mám dceru 8,5 roku (134 cm 26kg) a syna 5,5roku (110cm a 17kg). Tuto zimu měli několikrát za sebou streptokokovou angínu (před tím bez problémů) a oba jsou velmi hubení, hlavně syn, ten také trpí od dětství na ekzémy a na stolici chodí tak 1x za 4 dny. Proto mě napadlo necham jim udělat u dětské lékařky test na celiakii. Vyšly jim tyto hodnoty dcera IgA 0,964 IgG 0,299, syn IgA 1,130 IgG 1,436. Lékařka mi na základě těchto výsledků sdělila že je syn alergický na lepek a dcera je hraniční. Doporučila nasadit oběma bezlepkovou dietu na půl roku poté kontrolní testy a pokud se to neupraví budou odeslání ke specialistovi. Dětem jsem nasadila dietu(ted 14 dní) a poté jsem se dočetla z různých zdrojů, že z krve by měla být 3 výsledky a všechny by měly být pozitivní, aby to bylo brano jako alergiie na lepek. Nebo že mají být odeslání ke specialistovi při plném užívání lepku a řešit přímo sním. Moje dotazy zní. Dá se z výsledků které jsem zde uvedla říct, že mé děti trpí alergii na lepek? A je v pořádku že držíme dietu? Také by mě zajímalo jestli lze opravdu půl roční dietou alergii odstranit nebo je to jen včasné podchycení celiakie a proto mám počítat s tím že dieta bude doživotní? Poslední dotaz zní moje krevní testy na celiakii byly všechny negativní (jsem alergická na pyly roztoče, některé potraviny, mívám spíš průjmovitou stolici a občasné nadýmání), lékařka mi sdělila, že by i přesto bylo dobré si nechat udělat odběr z tenkého střeva, je to opravdu nutné, když byly negativní? Předem děkuji za odpovědˇ
Datum: 27.1.2014 8:45:06
Dobrý den. Chtěla jsem užívat některé vitamínové tablety jako doplněk stravy a ráda bych věděla, zda a kolik jich mohu bez rizika užívat, když na můj dotaz,který jsem poslala výrobci těch tablet mi bylo takto odpovězeno: posílám Vám odpověď ohledně lepku: při laboratorním vyšetření, které bylo provedeno státem akreditovanou laboratoří, bylo prokázáno, že obsah lepku v přípravku je Děkuji za odpověď. Helena.
Datum: 7.4.2012 2:25:26
A ještě prosbu. Mohla by jste pro příště používat jen jeden dotaz v odstavci, pokud dotazy číslujete ?
Datum: 26.3.2012 3:01:32
beats by dre monster headphones
Datum: 26.3.2012 2:48:32
cheap ralph lauren uk ralph lauren kids outlet

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace