16.4.2006 8:58:41 : Odpověď (2) : dr. Kulhánek, Iva Bušinová
Vážená paní Andreo,
k Vašim zdravotním problémům a obavám.
1/ Co se týče plodnosti a těhotenství u pacientek s celiakií, tak o tomto bylo již dříve psáno na těchto stránkách (jinak více od doc.MUDr. Dvořáka, CSc. na setkání celiaků v Jeseníkách).
2/ Nedomnívám se, že by potravinová alergie, inhalační asthma a dráždivý račník měly činit problémy s Vaším otěhotněním - neznám samozřejmě Vaše nálezy z vyšetření.
3/ Přechod na bezlepkovou dietu může být u některých u celiaků přechodně spojen naopak s určitým dyskomfortem a obtížemi, které však většinou spontánně odeznívají. Každá změna je stres a organismus na to nějak reaguje, někdo více, někdo méně, všichni jsme jinak vnímaví. Na druhé straně Vámi udávané potíže nemusejí míti vůbec souvislost s celiakií a bezlepkovodu dietou.
S pozdravem
dr. Kulhánek, Nemocnice Milosrdných bratří, Brno
Andreo,
k Vaší otázce na vhodnost čaje Picwik pro bezlepkovou dietu. Všechny čaje, tedy i čaj zelený, jsou bezlepkové a celiaci je mohou bez obav pít. Stejné je to i u kávy.
K odpovědi dr. Kulhánka bych ráda připojila osobní zkušenost s nástupem zlepšení zdravotního stavu po diagnostikování celiakie a nasazení bezlepkové diety. U mého syna se ve 3 letech díky nediagnostikované celiakii zastavil tělesný růst. Trvalo téměř 2 roky, než začal pořádně růst! Nedávno oslavil 8 narozeniny a už je vše OK. Počkejte 1 až 2 měsíce a uvidíte, že Vám bude lépe.
S pozdravem
Iva Bušinová, Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu
28.9.2004 : Odpověď (1) : MUDr. Utěšený
Dotaz: 1) jaký máte prosím názor na v ČR povolených 10 mg gliadinu/100 g
sušiny v bezlepkových výrobcích? Je možné, že to tělu škodí?
Je to doporučená norma podle mezinárodního Codex alimentarius a neexistuje odborná lékařská studie, která by potvrdila in vivo (u člověka) nepříznivý vliv na vývoj choroby.
2) U dítěte je možné při neléčené celiakii že se vyvine leukémie?
Nádorové onemocnění jsou komplikací dlouhodobě neléčené celikální sprue. Jedná se ale většinou o nádory zažívacího traktu. Diskutovalo se i o možném vlivu na M.Hodgkin - jeden z typů leukémie, ale ne tak běžný u dětí. Vliv nebyl jednoznačně opakovaně prokázán.
5) Jjaký je rozdíl mezi glutenem a gliadinem?
Gluten je bílkovina obilovin (jeden z druhů prolaminů) ze kterého štěpením enzymy (například trypsin) vzniká toxický gliadin (je ho několik druhů a největší toxicita byla prokázána jen u jednoho)
6) Má nějaký vliv dostatečná hydratace na léčbu celiakie?
Nerozumím co myslíte pojmem dostatečná hydratace. T.j. dostatek tekutin ve stravě nebo v těle ? Ve spojení hydratace a léčba autoimunit nebo celikální sprue nebyla od roku 1960 publikována žádná práce podle database Medline - Pubmed, která eviduje všechny renomované světové odborné časopisy. Asi je to trochu alternativní úkrok vedle. Nevím ani jak by jste si dostatečnou hydrataci jako zpúsob léčby představovala ? Pitný režim atd..?
8) Jaký máte názor na enzym, který je už údajně na světě, ale ještě není
odzkoušen. Já osobně mám také alergii na mléko a vyzkoušela jsem již enzym,
u kterého je možno konzumovat mléko bez vedlejších příznaků. A skutečně
funguje. Je zatím drahý, ale vynikající. Můžeme se něčeho podobného dočkat i u celiakie?
Ten enzym skutečně existuje. Je zatím v klinických testech. Jmenuje se endopeptidasa, nachází se v buňce tenkého střeva, není tedy typickým trávicích enzymem jako je například trypsin (preparát Wobenzym) který se vyplavuje slinivkou břišní do střevního obsahu. Trypsin a jemu podobné totiž gluten štěpí právě na gliadin a tím chorobu zhoršují. Endopeptidasa štěpí gliadin na méně (ale ne zcela netoxické) části a chorobu léčí. Problém je v jeho podání, protože se jedná o látku, která působí uvnitř buňky a mimo ni je likvidován. Takže experimenty jsou zatím jen na zvířatech a je ještě dlouhá cesta k aplikaci u člověka a nebude to asi moc jednoduché. Ale některé "firmy" už jej vesele inzerují, pokud ovšem vyloženě nepreferují trypsin který ŠKODÍ. S tím mlékem je to asi trochu popletené. Existuje velmi jednoduchý enzym laktáza, který štěpí cukr laktozu (mléčný cukr) a ten se podává lidem kteří mají sníženou aktivitu laktázy ve střevě i z důvodu, že je jejich střevní buňka drážděna nějakou jinou chorobou (například celikální sprue!!) anebo má člověk vrozenou nedostatečnost tohoto enzymu. Nerozštěpený cukr na sebe "natáhne" vodu a vyvolá vodový průjem. Z alergií to nemá společného vůbec nic, protože alergie je způsobena mléčnými bílkovinami, kterých je několik typů (kasein, betalaktglobulin, alfalaktalbumin) a ty není možné úspěšně štěpit u alergiků žádným způsobem až na tak malé části, které nejsou účinné. Protože bílkovina má několik tisíc aminokyseli a enzymy je mohou naštěpit nanejvýše na několk desítek. A bílkovina která vyvolá reakci u alergika je tzv hapten, t.j. složenina z několika aminokyselin. Ale i tady funguje reklama úspěšně.
Cesta u celikální sprue asi povede spíše k výrobě obilovin s vysokomolekulárními gluteny (prolaminy) t.j. s tak velkými molekulami, které se nemohou naštěpit na gliadin. A cestou tzv "očkování" t.j. změnou typu obranné reakce proti gliadinu pro celiaky.
9) Kdy výhledově bude zřejmé, jaké množství lepku organismu škodí?
Ale to z opakovaných studií je známo. Testy, včetně zdravých dobrovolníků těžkých celiakií stupně Marsh 3c, zjistily opakovaně a na více pracovištích, že dávka pod 40 nevyvolává změny na střevní sliznici ani nezvyšuje hladiny protilátek. Pokud budete mít zájem, můžeme je v originálním znění vystavit na těchto stránkách. Byly to studie renomované na více pracovištích s nezpochybnitelnou úrovní. Přsto se norma raději zpřísnila na 20 mg.
Dobrý den pani Marcelo, svoje odpovědi jsem vložil s dovolením pod otázky, protože dotaz je velmi obsáhlý. Jinak na některé odpovídat nebudu a předám je nejrenomovanějšímu specialistovi na gluten v potravinách t.j. ing Gabrovská z Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Jedná se ojedinělé expertní pracoviště v České republice, supervizora testů na gluten v potravinách, používajícího nejmodernější metody stanovení. A hlavně dlouhodobého a stálého člena jediné mezinárodní odborné společnosti pro určování toxicity prolaminů. Takže jistě Vám dotaz zodpoví bez jakékoliv pochybnosti o správné odpovědi, na "světové" úrovni. A ještě prosbu. Mohla by jste pro příště používat jen jeden dotaz v odstavci, pokud dotazy číslujete ?
S pozdraven MUDr. Utěšený