Vaříme a pečeme bez lepku

PORADNA: Bezlepkový dort nakonec chutnal

dort k narozeninámDobrý den,

dnes jsem připravovala podle Vaší Bezlepkové kuchařky 2 (autorka Iva Bušinová) dort podle receptu Jahodový dort na str. 103.
V receptě je napsáno:
"Dva jahodové pudingy rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do vařicích jahod a mícháme....."
Pudingy jsem musela rozmíchat alespoň v 1dc vody, pak jsem je vlila do jahod a ihned se puding srazil :(
Mám vztek, protože to měl být slavnostní dort k dceřinným 1.narozeninám. Brečela bych, kolik zkažených surovin a práce.
Vám recept funguje? Že se puding nesrazí?
Když si čtu recept dále, je tam uvedeno: "Puding s jahodami odstavíme a necháme vychladnout. Potom vmícháme kostku tuku."
Prosím, můžete mi vysvětlit, jak do studeného pudingu vmíchám studenou kostku tuku???
Děkuji, Iva Gondeková

Čtěte dál
Dobrý den,
autorkou receptu je maminka dr. Zemánkové, velmi zkušená kuchařka, od které mám i další recepty. Všechy fungují.
Nevím jaké máte zkušenosti s přípravou bezlepkové stravy, Vždy doporučuji v Bezlepkové kuchařce 2  začít jednoduchými recepty v první kapitole.
Jahodový krém je v podstatě naprosto běž vanilkový krém, který se běžně připravuje, je přirozeně bezlepkový (pokud použijete pudingové prášky zn. Dr. Oetker, nebo speciální bezl. puding). Tekutiny jste použila tolik, aby se prášky rozpustily. Nevím co si představit pod tím, puding se srazil? Je přece normální, když dělám puding, musí zhoustnout. Důležité je pořádně míchat.
Nevím, jak do krému dostat tuk, než ho tam vmíchat. Samozřejmě tuk nesmí být z mrazničky, ba ani z ledničky. Chvilku jej nechám povolit, nebo jej trošku umíchám. Ale když je tuk příliš tuhý, jde to vždy ze začátku těžko. Škoda, že jste vyhodila suroviny, myslím že to nebylo nutné.
Zdravím Iva Bušinová

Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď. Nakonec jsem nic nevyhodila. Želatinové pudingové hroudy jsem s jahodami rozmixovala, a druhý den ráno, jsme hmotu daly s tchýní na korpus a ze stran zpevnily bezlepkovými piškoty - navrch ozdobili šlehačkou. Tuk už jsem nedávala. Nakonec všechno dobře dopadlo! Hlavně, že to drželo pohromadě a chutnalo :-)
Ano, použila jsem puding Oetker, rozmíchala jsem ve vodě, aby byl tekutý a nalila na vařicí jahody. Jenže v tu chvíli se z pudingu vytvořili želatinové hroudy. Jinak normálně vařit puding umím, vím, že se vlévá do vroucí tekutiny a musí se hned míchat. Nevím, co se stalo, že se vytvořily ty hroudy - ale v tu ránu mě popadl vztek, že je moje práce marná, že už s tím nepůjde nic udělat, druhý den měla přijet rodina na oslavu, chtěla jsem mít všechno hotové. A v tom rozčilení jsem Vám šla hned napsat, abych to ventilovala.bezlepkový dort
S tím krémem mi pak poradila kamarádka, že je to normální, že se do studeného pudingu vmíchá máslo. Já jsem jen nevěděla, jak ho budu míchat do hmoty s celými jahodami - to jsem si bez rozmačkání těch jahod nedovedla představit.
Nakonec mi ten dort tak chutnal, že ho možná udělám znova, jen už ty jahody přecedím.
Vlastně jsem nikdy máslový krém nedělala, teď už budu vědět.
Moc Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za své rozčilení.
Jinak Vaši kuchařku používám už 3 roky, od diagnozy celiakie a našla jsem v ní hodně tipů a rad.  
Promiňte mi prosím
S pozdravem Iva Gondeková

Dobrý den,
děkuji za vysvětlení. Hodně jsem o Vašich potížích přemýšlela.
Ještě Vám poradím pár fíglů:
  • vychladlý korpus na dort vložte zpět do dortové formy a pak nahoru urovnejte krém. Dejte vychladit a pak vyndejte. Nebudete muset okraj hladit, ani používat piškoty. Pokud se korpus "zmenší" - může se to stát!, korpus vložte do formy a obvod obtočte např. alobalem nebo pečícím papírem, aby se zmenšil.
  • když budete dělat krém, používejte elektrický šlehač. Ušetří to práci.
  • máslový krém, když tam bude moc pudingu, má tendenci se srazit. Chce to suroviny o stejné teplotě, dobře míchat.
Ať se Vám daří
Iva Bušinová
Komentáře k článku
:
:
:
LUGIU:
Datum: 20.8.2015 15:32:22
Výborné bezlepkové dorty dělají v cukrárně ve Zdibech - http://www.pecemebezlepku.cz, ostatní hosti vůbec nepoznali, že byl bez lepku.

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace