Vaříme a pečeme bez lepku

PORADNA : Pečení s guarovou moukou

28.3.2006 9:46:30 : Otázka: Golová Věra

Dobrý den, prosím, chtěla bych znát dávkování guarové gumy při pečení.Vím, že je guarová guma vláknina, ale kolik jí dát do těsta při např. 600g mouky ? Děkuji



 

9.4.2006 15:37:32 : Odpověď : Iva Bušinová

Dobrý den, guarová guma není vláknina! Jedná se o hydrokoloidum, přídatnou látku s označením E 412. Nemám žádnou zkušenost s jejím použitím. Dávkování by mělo být poznačeno na výrobku, určitě se řídí přesnými pravidly. Mohu Vám nabídnout Xantanovou gumu z našeho zásilkového obchodu. Dávkování a návod na použití najdete na obale. S tímto zlepšujícím přípravkem do pečiva mám osobní bohaté zkušenosti a proto Vám jej mohu doporučit. Dávkování a použití Xantanové gumy zpracoval specialista z oboru potravinářství a pekařství.

S pozdravem Iva Bušinová, Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu



 

Komentáře k článku
:
:
:
TREOZ:
Od: ivab
Datum: 12.11.2010 9:50:53
Zuzana: Pomocníky pro bezlepkové pečení jsou jak quarová a xantanová guma. Jaký je mezi nimi rozdíl? O odpověď jsem požádala ing. Evu Novákovou z firmy Ireks Enzyma s.r.o. Chemicky patří xanthan a guaran do skupiny polysacharidů. Rozdíl je v jejich původu - guaran je polysacharid rostlin a xanthan je polysacharid mikroorganismů. Nyní podrobněji: Guaran (guarová guma) je mouka z endospermu semen luštěniny, která se pěstuje ve střední Asii a v USA. Svým složením se jedná o galaktomannan, tzn. řetězec polysacharidu, který je tvořen převážně D-mannosou a D-galaktosou. Guarová guma je dobře rozpustná ve vodě na silně viskózní roztok a lze ji kombinovat s mnoha dalšími přírodními gumami, škroby a pektiny (hydrokoloidy). Používá se jako zahušťovadlo a stabilizátor disperzí v potravinách, dále v průmyslu papírenském (lepidlo) a v kosmetice. Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Bakteriální gumy (neboli slizy), jež jsou produktem činnosti mikroorganismů, mají unikátní vlastnosti. Hlavní řetězec polysacharidu xanthanu je tvořen D-glukosovými jednotkami a molekula tvoří jednoduchou nebo dvojitou šroubovici stabilizovanou postranními řetězci. Xanthan je dobře rozpustný ve vodě, kde tvoří viskózní disperze, jejichž viskozita závisí na teplotě. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.
Od: Zuzana
Datum: 12.11.2010 9:20:37
Dobrý den paní Bušinová,chtěla bych se zeptat jaký rozdíl je mezi Xantanovou gumou a guaronovou gumou.

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace