Potraviny a suroviny

PORADNA: Jsou výrobky zn. Celi hope bezpečné pro celiaky? Ano, říká výrobce a dodává ...

Celi hope arašídováIng. Martincová, návštěvnice webu, nám zaslala vyjádření výrobce oblíbených bezlepkových výrobků zn. Celi hope k jejímu dotazu, týkajícímu se obsahu ječného sladu.

Dotaz ing. Martincové: 

dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně Vašeho výrobku oplatka Celi hope arašídová, kterou nabízíte jako potravinu vhodnou pro bezlepkovou dietu.
Oplatky dlouhou dobu kupuji. Při minulém nákupu jsem narazila na oplatky, které byly ). Je stále oplatka vhodná pro bezlepkovou dietu, i když obsahuje ječmenný slad zakázaný pro pro bezlepkovou dietu? označeny nálepkou, na které je napsáno "OBSAHUJE: ječmenný slad". Je stále oplatka vhodná pro bezlepkovou dietu, i když obsahuje ječmenný slad zakázaný pro pro bezlepkovou dietu?
 

Dobrý  den p. Ing. Martincova,

pokusim sa vam vysvetlit situaciu ohladne oznacovania bezlepkovych vyrobkov:

Nase vyrobky pre celiatikov boli uvedene na trh v case, ked bol obsah glutenu povoleny na max. 200mg/kg a boli oznacene ako „bezlepkova potravina“ cize GLUTEN FREE. Kedze sme stanoveny limit na obsah glutenu splnali, mohli sme ich na obale oznacit ako bezlepkove.

Na zaklade medzinarodnej legislativy Codex Alimentarius Svetovej zdravotnickej organizacie (WHO), ktore su zalozene na vedeckych metodach hodnotenia zdravotneho rizika a su celosvetovo respektovane, boli prijate limity glutenu pre osoby trpiace neznasanlivostou glutenu  do 20mg/kg a do 100mg/kg.

Nasledne v januari 2009 bolo prijate nariadenie europskeho parlamentu, podla ktoreho su potraviny pre celiatikov rozdelene do dvoch kategorii, a to:

-  obsah glutenu do 20mg/kg, označene ako „bezglutenove“

-   obsah glutenu do 100mg/kg, oznacene ako „velmi nizky obsah glutenu“

Suroviny, ktore pouzivame na vyrobu vyrobkov su bez obsahu lepku, ale nie vsetci dodavatelia nam to vedia zarucit. Po dlhorocnej skusenosti sme sa presvedcili, ze niektoré suroviny mozu obsahovat stopove mnozstva glutenu. Pri stanoveni glutenu vo vyrobkoch sa pohybujeme od 0 do 20mg.kg-1, ale tymi skusenostami so surovinami sme zmenili oznacenie na obaloch z gluten free na velmi nizky obsah glutenu. Takze sme zmenili len kategoriu, nie kvalitu nasich vyrobkov.

Takto oznacene vyrobky vsak nesplnaju poziadavku clanku 3, ods.1. nariadenia 41/2009, podľa ktoreho by mali potraviny oznacene pojmom „velmi nizky obsah glutenu“ obsahovat jednu alebo viac zloziek vyrobenych z psenice, raze, jacmena, ovsa alebo ich krizenych variantov. Kedze nam islo o kvalitu nasich vyrobkov a aj to, aby sme ludom trpiacim na celiakiu zbytocne nepridavali do potraviny lepok, boli z nasej strany oslovene kompetentne organy zaoberajuce sa dozorom a legislativou v SR. Urad verejneho zdravotnictva SR a hlavny hygienik SR akceptovali nase pripomienky a z ich strany bol odsuhlaseny nas postup zatriedenia a oznacenia nasich vyrobkov, ved nam slo v prvom rade o ich funkcnost, zdravotnu nezavadnost a nutricnu hodnotu.

Uvedeny postup zaradenia vyrobkov do kategorie s velmi nizkym obsahom glutenu akceptovali aj nasi odberatelia v zahranici, bohuzial Ceska republika a jej kontrolne organy nechcu toto nariadenie akceptovat. Rozhodli sme sa preto nebojovat s tymito organmi a pristupili sme k uprave zlozenia vyrobku. Pre striktne splnenie poziadaviek nariadenia 41/2009 sme do vyrobkov zacali pridavat velmi male mnozstvo jacmenneho sladu, ktory sa pouziva ako zlepsujuci pripravok na upravu chute a farby peciva.

Samozrejme, ze touto upravou nedoslo k zmene kvality nasich vyrobkov, ani k  zmene obsahu glutenu. Kazda vyrobna sarza je laboratorne analyzovana na obsah glutenu a na distribuciu a predaj sa uvolni po schvaleni prislusnym akreditovanym laboratoriom, ktory nam vzdy potvrdi, ze vyrobok neobsahuje gluten nad 100mg.kg-1. Ako doklad prikladam v prilohe rozbory z akreditovaneho laboratoria, ktore vzdy obdrzime ku kazdej vyrobnej davke.

Blizsie a adekvatne informacie ohladom oznacovania vsetkych potravin by malo poskytnut vyrobcom aj spotrebitelom nove nariadenie (ES) o oznacovani potravin, ktore je vsak uz dost dlhu dobu iba v pripravnom konani.

Dufam, ze nasa odpoved bude pre vas postacujuca. V pripade akychkolvek otazok sa nevahajte na nas obratit, radi vam vyjdeme v ustrety. 

S uctou,

Miroslava Rothova, manažér kvality

Pečivárne Lipt. Hrádok, s.r.o.


Soubory ke stažení:

www.bezlepkovadieta.cz/data/pictures/celihope 35g arasida do 14.07.2011.pdf

www.bezlepkovadieta.cz/data/pictures/Celihope arasidova 35g.pdf

www.bezlepkovadieta.cz/data/pictures/Celihope jablkove 50g.pdf

www.bezlepkovadieta.cz/data/pictures/Celihope piskotky polomacane 100g.pdf

www.bezlepkovadieta.cz/data/pictures/Celihope piskoty 120g.pdf

Komentáře k článku
:
:
:
YWOXP:

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace