Bezmasá jídla

Recepty na etnické pokrmy a nápoje na bázi prosa

Příklady potravin/pokrmů připravovaných tradičně většinou v primitivních podmínkách v různých oblastech

Koko - kaše z perlového prosa. Připravuje se máčením perlového prosa přes noc s kořením (zázvor, čili, černý pepř, hřebíček). Směs se pasíruje, fermentuje, sedimentuje, vaří. Celý proces trvá až do poledne. Kaše se konzumuje bez ochucení nebo s cukrem. Převažujícími mikroorganismy při fermentaci jsou Weisella confusa, Lactobacillus fermentum a L. salivarius.

Fura - kaše z perlového prosa. Za účelem loupání se proso mírně zvlhčí, podrtí, osuší na slunci, oloupe, mele, prosévá. Mouka se smíchá s mletým kořením (zázvor, pepř) a hněte se s vodou. Z těsta se vytvoří kuličky, které se vaří 30 minut. Ještě horké se dále hnětou, až vznikne plastická hmota, z té se opět vytvoří kuličky, které se usuší. K přípravě kaše se „instantní“ kuličky rozdrobí do kyselého mléka.

Uji/togwa/obusera – mléčně kvašená kaše. Připravuje se z mouky (v kombinaci s moukou z kukuřice, čiroku, kasavy) působením Lactobacillus plantarum a dalších bakterií.

Ogi – kaše nebo placka ze směsi fermentovaných obilovin.
Ben-saalga – kaše ze směsi fermentovaných obilovin.
Mangisi - sladkokyselý fermentovaný nápoj konzumovaný při ceremoniálech nebo jako dětská strava. Způsob výroby se v různých místech liší. Např. v Zimbabve a Ugandě se připraví slad z korakanu, mele se, smíchá s vodou, pomalu se zahřívá téměř k varu (na 80 °C), až se vytvoří hmota - masvusvu. Ta se pak zchladí, zředí, přecedí, a nechá stát několik hodin, během nichž probíhá spontánní fermentace.
Jandh – sladký, mirně nakyslý alkoholický nápoj tradiční v Nepálu. Proso (někdy v kombinaci s pšenicí nebo kukuřicí) je uvařeno v páře, rozprostřeno na banánových listech, pokropí se startovací kulturou murcha a na hromadě se nechá 24 h. Pak se umístí do hliněných nádob a přikryje listy k ochraně před přístupem vzduchu a nechá fermentovat. Poté se mnutím odstraní slupky, drť se v bambusových nádobách smíchá s vodou a za 10 min. je „podpůrný“ nápoj k pití.
Burukutu a Pito – alkoholické nápoje připomínající pivo. Někdy se používají směsi obilovin. Pivo bývá kyselé, s menším obsahem CO2 než západní piva a bez chmele.
Kun-zaki – nealkoholický nápoj připravovaný především pomocí Lactobacillus fermentum a L. leichmanii ze směsi zrnin.
Togwa -mléčně kvašený nápoj z obilné mouky a kasavy.
Dambu – nekvašené granule ze směsi obilovin. Mouka s kořením se uvaří a hrubé částice se vpraví do kysaného mléka s cukrem.
Roti – nekvašený chléb z různých obilovin. Mouka se smíchá s krájenou cibulí, čili, koriandrem, kokosem, solí a vodou. Těsto se peče na pánvi po obou stranách několik minut.
Komentáře k článku
:
:
:
CKPVX:

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace