Bezlepková dieta

A new gluten-free flour has arrived – and it’s made out of coffee waste

Nová bezlepková mouka je vyrobená z odpadu z kávy

odpad z kávy

A startup company will commercialise coffee flour within the next few months. Best part: it’s a superfood that has three times more protein per gram than kale.

Volný překlad: Společnost Startup uvede na trh bezlepkovou mouku, vyrobenou z odpadu kávy.  Gram části, ze které se připravuje mouka, má třikrát více bílkovin než kapusta.

Except for its bean, coffee cherries usually go to waste, which is a shame given cherry pulp is rich in nutrients and fibre.

Dan Belliveau worked for a coffee chain, knew the process of making coffee by heart, and tried to find a way of commercialising cherry pulp to help farmers. He and his wife made biscuits, granola bars and other baked goodies with the pulp. When they nailed the recipe, they started milling coffee flour.

The gluten-free product, which is 55 percent fibre, has three times more iron than spinach, three times more protein per gram than kale and five times more fibre than whole grain flour, reports Business Week.

The flour doesn’t taste like coffee. According to its creator it has a “sweet, dried fruit flavour”, and it doesn’t contain enough caffeine to cause an overdose. In fact, Business Week reports you would need to eat about 16 slices of bread made with 20% coffee flour to get a jolt equivalent to one cup of coffee.

This is not only good news for coffee lovers worldwide. Coffee farmers could also make a nice profit by commercialising cherry pulp.

Zdroj:  ScienceAlert Staff

Překad:

Nová bezlepková mouka je připravenaí na trh. Je vyrobena z odpadu z kávy.Společnost plánuje oficiálně uvést na trh kávovou mouku během několika měsíců. A to nejlepší? Je to super potravina které má třikrát více bílkovin na gram než kapusta!
Při zpracování kávy se využívá jen zrno, zbytek plodu jde do odpadu, což je škoda protože je bohatý na živiny a vlákninu.


Dan Belliveau pracoval pro kávové řetězce a zná proces výroby kávy zpaměti a snažil se najít nějaké další využití zbylé drtě z plodů, aby pomohl farmářům. On a jeho žena začali dělat sušenky, musli tyčinky a další pečené dobroty z tohoto ,,odpadu". Když vypilovali správný recept pustili se do mletí kávové mouky.
Tento bezlepkový výrobek s 55% vlákniny obsahuje třikrát více železa než špenát, třikrát více bílkovin na gram než kapusta a dokonce pětkrát více vlákniny než jakákoliv celozrnná mouka, napsal deník Business Week.


Tato mouka nechutná po kávě, ve skutečnosti, naopak její tvůrce tvrdí, že její chuť připomíná sladké sušené ovoce a neobsahuje dostatek kofeinu, aby se bylo možno jí předávkovat. Ve skutečnosti Business Week uvádí, že by jste museli najednou sníst 16 plátků chleba s obsahem 20% kávové mouky, aby jste dostali ekvivalent k jednomu šálku kávy.
Toto není dobrá zpráva pouze pro milovníky kávy z celého světa, ale hlavně pro zemědělce kteří očekávají větší zisky díky využití tohoto ,, kávového odpadu".

Komentáře k článku
:
:
:
XIYMW:

Přihlášení

Přihlášení
Login:
Heslo:

Cestujeme s bezlepkovou dietou

Jadran

Zajímavá nabídka na šnorchlování a potápění v Egyptě s bezlepkovou dietou

Dovolená

Česko-egyptská cestovní kancelář Theya Thours porádá mořské výlety, mořské safari, šnorchlování, potápění, kurzy potápění, moto safari, super safari, jeep safari, safari Nová oáza, výlety Káhira, Luxor, Asuán

Na každém výletu jsou česky nebo slovensky hovořící průvodci.

Ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu s All Inclusive přímo u pláže. Vhodné pro celiaky i tělesně postižené.

Prověřená dovolená - CK Permanent SE. v Chorvatsku 2014

Chorvatsko

CK Permanent SE. - Jadran Pag pro Vás zajišťuje pobytové zájezdy v Chorvatsku na ostrově Pag.  V nabídce je i tradiční bezlepková a bezlaktózová dieta včetně možnosti nákupu bezlepkových potravin.

Příběhy celiaků

Dětský lékař mě označil za chcípáčka

Přidám krátce svoji osobní tragedii, kteoru bych nazvala moučné peklo.

Má mít celiak děti či ne?


Dobrý den, ankety na těchto webových stránkách, zda by celiak měl či neměl mít děti jsem si všimla kdysi, když jsem ještě neměla dítě ani zjištěnou celiakii. Kvůli kamarádce , která celiakii má a děti mít nemůže.

Zuby se mi tak kazily, že jsem jich 6 musela nechat vytrhnout

Mám také celiakii  a chtěla bych se s vámi podělit o začátcích  mojí nemoci. Vše začalo v 18 letech,  po porodu dcery. 

Dolní navigace